Αποστολέας Θέμα: Τι είναι το D-Star  (Αναγνώστηκε 2401 φορές)

Αποσυνδεδεμένος SV2HRR

  • Γενικός συντονιστής
  • *****
  • Μηνύματα: 78
  • SW2HRR-ΤΗ972
    • CB TH-1  "CB CLUB NORTH GREECE"
Τι είναι το D-Star
« στις: Σάββατο 20 Μαρτίου 2010, 12:09 »
To D-STAR, είναι ένα πρότυπο που άρχισε να εξελίσσεται από το 2001 και είναι το αποτέλεσμα τριών ετών έρευνας. Το project χρηματοδοτήθηκε από την Ιαπωνική κυβέρνηση για λογαριασμό της για την προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών και την εφαρμογή τους στον ραδιοερασιτεχνισμό  Στην έρευνα συμμετείχαν οι ιαπωνικές εταιρείες κατασκευής ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού όμως μόνο η  Icom παρείχε τον εξοπλισμό για την αρχική ανάπτυξη και το στάδιο των δοκιμών.
Το D-STAR είναι ένα ανοικτό πρωτόκολλο διαθέσιμο για να εφαρμοστεί από τον καθένα.
Σε ένα σύστημα D-STAR, το τμήμα των συνδέσεων του πρωτοκόλλου που υλοποιείται μέσω του αέρα, ισχύει για τα σήματα που ταξιδεύουν μεταξύ των πομποδεκτών ή μεταξύ ενός πομποδέκτη και ενός επαναλήπτη.
Με το D-STAR οι πομποδέκτες μπορούν να “μιλήσουν” άμεσα ο ένας με τον άλλο χωρίς οποιοδήποτε ενδιάμεσο εξοπλισμό ή εναλλακτικά μέσω ενός επαναλήπτη χρησιμοποιώντας τους πομποδέκτες φωνής ή δεδομένων που είναι συμβατοί με το D-STAR.
Το άλλο τμήμα του πρωτοκόλλου που αφορά τις πύλες (gateways) του D-STAR αναφέρεται στους χρήστες που επικοινωνούν μέσω πυλών / επαναληπτών και περιλαμβάνει την ψηφιακή διεπαφή μεταξύ τους.
To D-STAR υλοποιεί την μετατροπή ενός αναλογικού σήματος (φωνής) σε ροή ψηφιακών δεδομένων καθώς και το αντίστροφο με μια λειτουργία που βασίζεται σε ψηφιοποίηση μέσω codec. Ο codec του D-STAR είναι γνωστός ως AMBE® (Advanced Multi Band Excitation) και το σήμα φωνής μεταφέρεται στο σύστημα D-STAR με ταχύτητα 3600 bps (3.6 kbps).
ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΦΩΝΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Το σύστημα D-STAR υποστηρίζει δύο τύπους ψηφιακών δεδομένων.
Α) Το ψηφιακό σήμα φωνής (DV - Digital Voice) που χρησιμοποιείται στους 144 και 430 MHz και εμπεριέχει και τη ψηφιοποιημένη φωνή (3600 BPS με διόρθωση σφάλματος) αλλά και ψηφιακά δεδομένα (1200 BPS). Η χρήση ενός πομποδέκτη DV μας επιτρέπει επικοινωνία μέσω δεδομένων (πρωτόκολλο PACKET) και της φωνής με διαμόρφωση FM όπου σαν δυνατότητες και οι δύο παρέχονται ταυτόχρονα.
Β)Τα ψηφιακά δεδομένα (DD - Digital Data), που χρησιμοποιούνται μόνο στην μπάντα των 1.2 GHz, είναι εξ’ ολοκλήρου δεδομένα με ρυθμό μετάδοσης 128 kbps.
Η μεταφορά δεδομένων σε ένα πομποδέκτη DV γίνεται μέσω της θύρας RS232 ή μέσω μιας απλής θύρας USB 1.0.
Αν παρέχεται θύρα Ethernet (δικτύου) μπορούμε να χρησιμοποιούμε την σύνδεση μεγάλης ταχύτητας (DD). Το συνηθισμένο λογισμικό επικοινωνίας είναι είτε ένα πρόγραμμα εξομοίωσης τερματικού (DV) ή ένας web browser (DD)

Πηγή: http://www.raag.org/displayITM1.asp?ITMID=16&LANG=GR
So far so good  ;)